Sonntag, 23. Oktober 2016

BUČINO ULJE/ULJE OD SJEMENKI BUNDEVE

Bučino ulje se smatra vrhunskim uljem gurmanske kuhinje, zbog kojeg hrana dobija jedan poseban ukus. Ukusno, kvalitetno bučino ulje je orginalni specijalitet iz Steiermark (Austrija). Bučino ulje dobijamo tako što sjemenke usitnimo i propržimo, a zatim pod pritiskom prese iscijedimo. Ova delicija ima prepoznatljiv oraščasti okus i jaku tamnu boju.  

Ovo ulje možete pripremiti i sami kod kuće, tako što ćete obezbijediti oko 3 kg golica (sjemenke bez ljuske) za proizvodnju jednog litra ulja. Sjemenke očistiti, oprati i osušiti. Rernu zagrijati na 60⁰C i ubaciti sjemenke nekoliko minuta, ali biti pažljiv da ne izgore. Zatim istisnuti ulje iz sjemenki koristeći aparat za hladno cijeđenje ulja, neku drugu presu ili tucati sjemenke u mužaru dok ne dobijete ulje. Ulje procijediti, uliti u bocu tamnog stakla i ostaviti oko četiri sedmice da odstoji.   

Upotreba
Može se koristiti za sve vrste kuhanja, a idealno je za soseve, supe i dresinge. Osim toga može se koristiti u kombinaciji sa drugim uljima, koja imaju manje intenzivan okus.

Osim u kuhinji ovo ulje može se koristiti u alternativnoj medicini, kozmetici, medicini i farmaciji.
Zbog svog bogastva željezom, ugljikohidratima, mineralima, magnezijem, bljelančevinama, masnim kiselinama (omega 3-6-9), te vitaminima B, C, D i E ovo ulje se preporučuje osobama koje imaju probleme sa prostatom, bubrezima, probavom, krvnim sudovima i srcem, osim toga jača imunitet, poboljšava pamćenje, pomaže kod opekotina, poboljšava kvalitetu sperme itd.

Hranjivost na 100 g:
Kalorijska vrijednost                      830 kcal/3415 kJ
Masnoća                                                      92,3 g
od toga masne kiseline:
zasićene                                                      16,2 g
jednostruko nezasićene                                 29,7 g
višestruko nezasićene                                  46,4 g

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen