Kestenovo brašno, koje se još naziva i
slatko brašno je proizvedeno mljevenjem sušenog kestena. Ova vrsta brašna često
se koristi u Francuskoj, Italiji i Španiji. Kesteni se suše do nekih 20-tak
dana na temperaturi između 45 i 50°C,
nakon čega se strojno ljušte. Poslije toga se odstranjuju krhotine i sve se
prosijava. Poslije ovog procesa slijedi fino mljevenje. Sadržina je slična pšeničnom
brašnu. Na našem tržištu rijetko možemo naći kestenovo brašno, ali ga zato
možemo sami napraviti. Priprema se tako što oljuštimo vanjsku ljusku, te zatim
kuhamo desetak minuta u kipućoj vodi. Poslije kuhanja u vodi treba da odstoje
sve dok unutranja smeđa opna ne bude lagana za guliti. Oljušteni plodovi se
onda operu, osuše i samelju štapnim mikserom.
Hranjivost na 100 g;
Kalorijska vrijednost 327 kcal/1367 kJ
Masnoća 3,2 g
Ugljikohidrati 45,4 g
Šećer 23,2 g
Balastne tvari 14,0 g
Bjelančevine 4,9 g
Sol <0,1
g
Od kestenovog brašna možete
napraviti Castagnaccio. To je italijanski specijalitet, nešto između
kolača i hljeba. Ima okus jakog crnog vina. Za pripremu je potrebno 300g kestenovog
brašna, 4 kašike maslinovog ulja, 50g sjeckanih pinjola, 150 ml vode, 1 kašičica
sitno sjeckanog ruzmarina, 1/2 kašičice soli, 50g suhih grožđica, 3 kašike
šećera. Grožđice potopiti nekih 20 minuta u toplu vodu. Kestenovo brašno,
šećer, sol, ruzmarin i maslinovo ulje sa vodom umiješati, dok smjesa ne postane
polutekuća. Grožđice i pinjola takođe dodati u smjesu. U jedan pleh staviti
papir za pečenje i izliti smjesu (maksimalno 2 cm debljine). Pokapati sa
maslinovim uljem i peći na 200 °C oko 45-60 minuta sve dok površina ne bude
izgledala suha kao ispucala zemlja.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen