Freitag, 21. Oktober 2016

BUNDEVA


Bundeva je jedna od vrsta biljaka iz porodice tikve. Uzgaja se pet vrsta bundeve: Cucurbita argyrosperma, Cucurbita ficifolia (bundeva smokvinog lista), Cucurbita maxima (ogromna bundeva), Cucurbita moschata (mošus bundeva) und Cucurbita pepo (vrtna bundeva). Ovih pet vrsta možemo razlikovati po plodu i listovima. Bundeva vuče korijene iz Meksika, centralne i južne Amerike, ali danas se uzgaja širom svijeta od toplih i suhih do hladnijih i maglovitih područja. Važno je znati da svih pet vrsta su jako osjetljive na mraz i da imaju potrebu za visokim izlaganjima suncu. Klijanje i sazrijevanje nastaje početkom kišne sezone.

Karakteristike i svojstva bundeve

Bundeva je jedan zdrav zasićivač. 100 g bundevog mesa ima oko 27 kalorija. Osim toga pruža mnoge hranjive tvari kao što su Beta karotin, magnezij, kalcij, kalij i vitamine A, B1, B2, B6, C i D. Prije svega Beta karotin je važan zaštitnik za ćelije, jer posjeduje antioksidativna svojstva, jača imunitet i štiti ćelije od radikala. Osim ovih karakteristika možemo je koristiti i u alternativnoj medicini za bolesti želuca i crijeva, problema sa mokrećnim mjehurom, kolesterolom u krvi i artritisom. Pored toga je savršena namirnica za mršavljenje i ljude sa problematičnom kožom.

Bundeva se koristi za spremanje različitih specijaliteta i dodatak je mnogim ukusnim jelima. Tako da je moguće od nje pripremati rižota, salate, priloge, predjela, supe. Bundevo sjeme je idealan dodatak u hljebu, a i od sjemena se može napraviti ulje.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen