Bundeva je jedna od vrsta biljaka iz porodice tikve. Uzgaja se pet vrsta bundeve: Cucurbita argyrosperma,
Cucurbita ficifolia (bundeva smokvinog lista), Cucurbita maxima (ogromna
bundeva), Cucurbita moschata (mošus bundeva) und Cucurbita pepo (vrtna
bundeva). Ovih pet vrsta možemo razlikovati po plodu i listovima. Bundeva vuče
korijene iz Meksika, centralne i južne Amerike, ali danas se uzgaja širom
svijeta od toplih i suhih do hladnijih i maglovitih područja. Važno je znati da
svih pet vrsta su jako osjetljive na mraz i da imaju potrebu za visokim
izlaganjima suncu. Klijanje i sazrijevanje nastaje početkom kišne sezone.
Karakteristike i svojstva
bundeve
Bundeva je jedan zdrav zasićivač.
100 g bundevog mesa ima oko 27 kalorija. Osim toga pruža mnoge hranjive tvari
kao što su Beta karotin, magnezij, kalcij, kalij i vitamine A, B1, B2, B6, C i
D. Prije svega Beta karotin je važan zaštitnik za ćelije, jer posjeduje antioksidativna
svojstva, jača imunitet i štiti ćelije od radikala. Osim ovih karakteristika
možemo je koristiti i u alternativnoj medicini za bolesti želuca i crijeva,
problema sa mokrećnim mjehurom, kolesterolom u krvi i artritisom. Pored toga je
savršena namirnica za mršavljenje i ljude sa problematičnom kožom.
Bundeva se koristi za spremanje
različitih specijaliteta i dodatak je mnogim ukusnim jelima. Tako da je moguće
od nje pripremati rižota, salate, priloge, predjela, supe. Bundevo sjeme je
idealan dodatak u hljebu, a i od sjemena se može napraviti ulje.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen