Dienstag, 1. November 2016

KOKOS


Kokosova palma (Cocos nucifera) je porijekla iz porodice biljaka palme, na kojoj raste kokosov orah, a koja je rasprostranjena širom tropskih krajeva. Rastu na onim ostrvima, gdje mi priželjkujemo naš slijedeći odmor, a to je na obalama i otocima Tihog i Indijskog oceana.  Riječ kokos proizilazi iz španskog i portugalskog jezika coco,  pa preko starogrčkog je došlo do riječi kokos (zrno, bobica) koja je danas poznata širom svijeta.

Već hiljadama godina kokosova palma je izvanredan izvor hrane, pića i ostalih sirovina. Za to najbolji dokaz su stanovnici tropskih ostrva koji kokosovu palmu koriste kao građevinski materijal za drvene kolibe, listovi se koriste kao krovni pokrivač, a vlakno kokosovog oraha služi za proizvodnju korpi, otirača, konopca, a osušeno vlakno je odličano za potpalu vatre.

Osim u ovoj branši koristi se i u ishrani, tako da od kokosovog oraha možemo dobiti različite proizvode, kao što su kokosova mast, kokosovo ulje, kokosovo brašno, kokosov čips, kokosovo mlijeko, kokosova voda i drugi. Zbog svog prijatnog mirisa koristi se rado i u kozmetici.

Hranjivost na 100 g:
Energija                              358 kcal /1498 kJ
Voda                                                      45 g
Masnoće                                                36 g
Bjelančevine                                            4 g
Šećer                                                   4,8 g
Balastne tvari                                          9 g
Kalium                                              380 mg
Kalcium                                              20 mg
Magnesium                                         39 mg
Vitamin C                                             2 mg

Savjet kako otvoriti kokosov orah:
Da bi spasili vodu koja se nalazi u orahu potrebno je izbušiti rupe na mjestu gdje je orah najmekši, a to su one tri tačke koje se na njemu nalaze. To možemo uraditi pomoći otvrača za plutene vinske čepove. Vodu iscijediti u jednu zdjelu i onda kokosov orah udarati čekićem po sredini rotirajući orah u ruci. Nakon nekog vremena bi se trebala stvoriti pukotina i kokos se raspoloviti. Ljusku kokosa možemo oguliti uz pomoć noža.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen