U kombinaciji kestenovog brašna
sa drugim brašnom (pšenično/glatko, pirovo, ražovo, ječmeno...) možemo
napraviti ukusan domaći hljeb. U našem receptu ćemo koristiti
kombinaciju pšeničnog/glatkog brašna i brašna od kestena. Za pripremu su nam
potrebni sastojci:
200 g kuhanog kestena
300 g pšeničnog brašna tip 1050
200 g kestenovog brašna
42 g svježeg kvasca
2 čajne kašike morske soli sa začinima
(alternativa: obična sol)
Jedno jaje
1 supena kašika meda od kestena (alternativa: neki
drugi med)
1 čajna kašika začina za hljeb (kim, kopar,
korijander)
250 ml mlake vode
U većoj posudi pšenično i
kestenovo brašno pomiješati, na to izdrobiti svježi kvasac. Sol, jaje, med,
začine za hljeb i vodu također dodati u posudu. Sve to umiješati rukama ili
mikserom za miješanje tijesta. Na kraju isjeckati kuhani kesten i umiješati u
tijesto. Tijesto pokriti i ostaviti na toplom mjestu nekih sat vremena.
Nakon sat vremena tijesto
izvaditi na radnu površinu (posutom brašnom) i rukama prekuhati. Onda popoloviti tijesto i
napraviti dvije duguljaste baguette. U pleh staviti papir za pečenje, postaviti
Baguette i malo ih posuti brašnom. Opet pokriti i sačekati sat vremena.
Baguette premazati sa malo vode i
peći oko 25 minuta u prije zagrijanoj rerni na 230 stepeni (opcija dole/gore
pečenje) ili na 210 stepeni (opcija sa ventilatorom).
Zbog meda i kuhanog kestena može
se osjetiti nota slatkastog okusa. Recept odgovara za jesenske i zimske dane i
odlično se može iskoristiti za predjela uz salatu ili supu.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen