Samstag, 15. Oktober 2016

HLJEB/KRUH OD KESTENOVOG BRAŠNA


U kombinaciji kestenovog brašna sa drugim brašnom (pšenično/glatko, pirovo, ražovo, ječmeno...) možemo napraviti ukusan domaći hljeb. U našem receptu ćemo koristiti kombinaciju pšeničnog/glatkog brašna i brašna od kestena. Za pripremu su nam potrebni sastojci:

200 g                                     kuhanog kestena
300 g                                     pšeničnog brašna tip 1050
200 g                                     kestenovog brašna
42 g                                       svježeg kvasca
2 čajne kašike                        morske soli sa začinima (alternativa: obična sol)
Jedno jaje
1 supena kašika                     meda od kestena (alternativa: neki drugi med)
1 čajna kašika                        začina za hljeb (kim, kopar, korijander)
250 ml                                   mlake vode

U većoj posudi pšenično i kestenovo brašno pomiješati, na to izdrobiti svježi kvasac. Sol, jaje, med, začine za hljeb i vodu također dodati u posudu. Sve to umiješati rukama ili mikserom za miješanje tijesta. Na kraju isjeckati kuhani kesten i umiješati u tijesto. Tijesto pokriti i ostaviti na toplom mjestu nekih sat vremena.
Nakon sat vremena tijesto izvaditi na radnu površinu (posutom brašnom) i rukama prekuhati. Onda popoloviti tijesto i napraviti dvije duguljaste baguette. U pleh staviti papir za pečenje, postaviti Baguette i malo ih posuti brašnom. Opet pokriti i sačekati sat vremena.

Baguette premazati sa malo vode i peći oko 25 minuta u prije zagrijanoj rerni na 230 stepeni (opcija dole/gore pečenje) ili na 210 stepeni (opcija sa ventilatorom).

Zbog meda i kuhanog kestena može se osjetiti nota slatkastog okusa. Recept odgovara za jesenske i zimske dane i odlično se može iskoristiti za predjela uz salatu ili supu.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen