Hokkaido bundeva je narandžasto
crvena japanska tikva iz porodice Cucurbita maxima. Veoma je prepoznatljiva po
svome malom rastu i teži od 0,5 kg do 1,5 kg. Za razliku od ostalih bundeva ima
vrlo tanku ali tvrdu koru, oraščast okus veoma sličan kestenu i stabilnu konzistenciju
unatoč jedva primjetljivim vlaknima koje sadrži.
Ova vrsta bundeve se prilagođava
mnogim ukusima, ali posebno dobro se slaže sa đumbirom i čilijem, a može
se koristiti za pravljenje predjela sa drugim povrćem, za spremanje salata ili
supe. Čak se može jesti i sirova. Sjemenke iz hokkaido bundeve možete prosušiti
i konzumirati ili ponovno posijati, a zbog toga što debljina kore varira, nisu
uvijek sjemenke ukusne za jesti.
Hranjivost na 100 g
Kalorijska vrijednost 63kcal /264 kJ
Bjelančevine 1,7 g
Masnoća 0,6 g
Ugljikohidrati 12,6
g
Balastne tvari 2,5 g
Vitamin C 32,1 mg
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen