Freitag, 21. Oktober 2016

HOKKAIDO BUNDEVA


Hokkaido bundeva je narandžasto crvena japanska tikva iz porodice Cucurbita maxima. Veoma je prepoznatljiva po svome malom rastu i teži od 0,5 kg do 1,5 kg. Za razliku od ostalih bundeva ima vrlo tanku ali tvrdu koru, oraščast okus veoma sličan kestenu i stabilnu konzistenciju unatoč jedva primjetljivim vlaknima koje sadrži.

Ova vrsta bundeve se prilagođava mnogim ukusima, ali posebno dobro se slaže sa đumbirom i čilijem, a može se koristiti za pravljenje predjela sa drugim povrćem, za spremanje salata ili supe. Čak se može jesti i sirova. Sjemenke iz hokkaido bundeve možete prosušiti i konzumirati ili ponovno posijati, a zbog toga što debljina kore varira, nisu uvijek sjemenke ukusne za jesti.

Hranjivost na 100 g
Kalorijska vrijednost                      63kcal /264 kJ
Bjelančevine                                               1,7 g
Masnoća                                                    0,6 g
Ugljikohidrati                                             12,6 g
Balastne tvari                                             2,5 g
Vitamin C                                              32,1 mg 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen