Drvo kestena je vrsta iz porodice bukve i hrasta. Od strane
botaničara je kesten svrstan u voće, ali zbog svog načina i mjesta rasta spada
i u šumsko drveće. Postoji oko dvanaest podvrsta kestena (americki kesten u
Sjevernoj Americi, pitomi kesten u Europi, japanski kesten u Japanu, kineski
kesten, kesten seguinii i henryi u Kini i kesten ozarkensis, ashei, floridana,
pumila, alnifolia i paucispina u SAD). Nama najinteresantniji je pitomi kesten,
koji je najviše zastupljen u europi i dolazi iz porodice bukve.
Pitomi kesten
Plod kestena obilježava svaku jesensku sezonu i po svojoj
hranjivosti spada u visokvrijedne namirnice. Jedan plod kestena sadrži do:
53% vode, 2,9 gr. Bjelančevina, 44 gr. Ugljikohidrata, te 44%
škroba
Osim toga je dobar izvor vitamina C i većine vitamina B skupine,
kao i to da je bogat kalcijem, kalijem, željezom, a sadrži i fosfor. Kesten u
pripravljanu hrane, jelima daje slatkastu notu okusa. Ima vrlo nizak sadržaj
masnoće od svog oraščastog voća.