Donnerstag, 13. Oktober 2016

KESTEN


Drvo kestena je vrsta iz porodice bukve i hrasta. Od strane botaničara je kesten svrstan u voće, ali zbog svog načina i mjesta rasta spada i u šumsko drveće. Postoji oko dvanaest podvrsta kestena (americki kesten u Sjevernoj Americi, pitomi kesten u Europi, japanski kesten u Japanu, kineski kesten, kesten seguinii i henryi u Kini i kesten ozarkensis, ashei, floridana, pumila, alnifolia i paucispina u SAD). Nama najinteresantniji je pitomi kesten, koji je najviše zastupljen u europi i dolazi iz porodice bukve.

Pitomi kesten

Plod kestena obilježava svaku jesensku sezonu i po svojoj hranjivosti spada u visokvrijedne namirnice. Jedan plod kestena sadrži do:
53% vode, 2,9 gr. Bjelančevina, 44 gr. Ugljikohidrata, te 44% škroba

Osim toga je dobar izvor vitamina C i većine vitamina B skupine, kao i to da je bogat kalcijem, kalijem, željezom, a sadrži i fosfor. Kesten u pripravljanu hrane, jelima daje slatkastu notu okusa. Ima vrlo nizak sadržaj masnoće od svog oraščastog voća.

Od kestena se mogu proizvoditi različite namirnice, kao i to spremati različita jela. Neke od mogućnosti kako iskoristiti kesten: kestenovo brašno, hljeb od kestena, kestenov pire, supa od kestena, prženi kesten, kestenov med.